Surahammar

Wirsbo Herrgård & Ridcenter

BESKRIVNING

Nu erbjuds möjligheten att förvärva anrika Wirsbo Herrgård och Ridcenter beläget ca 4 mil nordväst om Västerås. Herrgården med anor från 1500-talet har ett mycket vackert läge på en udde vid Virsbosjön. Fastighetens 66 ha skogsmark innefattar jakträtt.

Herrgården har under de senaste åren varsamt renoverats med tidstypiska tekniker och material till dagens toppskick. Varje rum ger minnen av en svunnen tid men har idag alla de bekvämligheter man kan önska. Wirsbo Herrgård har en historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet då Pontus De la Gardie, gift med Sofia Gyllenhjelm, dotter till Johan III och Katarina Hansdotter, fick gården Hwirtsboda av Johan III. Deras son Johan Pontusson De la Gardie var en svensk friherre och grundade Wirsbo Bruk.
Här kan man husera i vad som en gång var Oscar II:s och Herman Lagercrantz sovrum, strosa genom de vackra ruinerna vid herrgårdens orangeri eller korsa den romantiska ”Kungsbryggan” som uppfördes speciellt för Gustav III, eller varför inte dinera i matsalarna som genom historien huserat både kungligheter och adelsmän.

Bo- och biarea om totalt ca 2700 kvm. 2100 kvm utgörs av herrgårdsbyggnad varav ca 700 kvm oinredd våning samt 635 kvm av flyglar. Tomtarea om totalt 88 ha, varav 3 ha tomtmark, 6 ha parkmark, 13 ha inhägnad betesmark samt 66 ha skogsmark.
Relaxavdelning intill Virsbosjön med bland annat SPA-bad och bastu.
På herrgården finns 3 fullt utrustade privatbostäder.

Nuvarande ägare har bedrivit hotell- och restaurangverksamhet på herrgården. Idag finns där totalt 45 bäddar, fördelat på 19 hotellrum och rum i flygelbyggnaderna.
På gården bedrivs idag också en mycket uppskattad ridverksamhet med kurser för såväl ridsports-entusiasten som för den som önskar kombinera en herrgårdsvistelse med enstaka ridturer.
Den anrika stallbyggnaden från 1759 har de senaste åren genomgått en påkostad och omfattande renovering och ombyggnation. Idag är anläggningen toppmodern och standarden är hög. Här finns totalt 36 boxar, kontorsdel, utbildningssalar, kök, personal- och elevutrymmen. I direkt anslutning till stallet finns ett ridhus också det i toppskick med inbyggd läktare, domarbås och cafédel.

Skogsmark om 66 ha utgörs till största del av medelålders blandskog med bra förutsättningar att producera virke av både god kvalité och höga volymer. Skogsbruksplan upprättad 2018.

Möjligheterna är många och herrgårdens nya ägare väljer själv inriktning på verksamheten. Den mycket representativa miljön passar såväl till att driva en högklassig hotell- och restaurangverksamhet som till stuteri eller elegant privatbostad.
Fastigheterna är alla i mycket gott skick. Hela anläggningen har uppgraderats under nuvarande ägares ombesörjande vilket gör det lätt för en ny ägare att ta vid. Detta innebär att den nya ägaren inte står inför påtvingade investeringar i verksamheten eller fastigheterna.

Försäljningen omfattar både fastigheter och verksamheter, därav arbetar säljaren och Lejons Mäkleri tillsammans med Paulmarken Holmberg AB som projektledare, med ansvar för bland annat försäljningsstruktur och verksamhetsbeskrivning.
r