Järnboås

Gammelhyttan Domargården 125

BESKRIVNING

Nu har ni chansen att uppleva Domargården, ett modernt historiskt hem med anor från 1600-talet, varje dag! På Domargården samsas tidstypiska detaljer som breda golvtiljor, fungerande bergslagskaminer och originalmålningar med bland annat toppmodern värmeanläggning och fiberanslutning, gården är dessutom belägen med skog, sjö och natur inpå knuten bara ett stenkast från den levande Bergslagsbygden Järnboås.

Dem gedigna ockrafärgade dubbeldörrarna leder in i boningshuset som har anor från 1600-talet. Huset har genom byggnadsvård restaurerats med stor respekt för dess historia. Här har originalmålningar tagits fram och dem breda golvtiljorna bevarats. Huset går i en lugn grå färgskala som förstärker husets karaktär. Totalt finns åtta(!) fungerande eldstäder på gården.

Domargårdens byggnader tillsammans med gärdesgården som inhägnar hela trädgården bildar en tilltalande gårdsbild. Här finns en uppvuxen trädgård där fruktträd och bärbuskar samsas med blommande växtlighet och grönytor.

Missa inte denna kulturskatt! Välkomna att kontakta Charlotte Björkgren för att boka en visningstid!

FAKTA


Utgångspris
3 350 000 kr
Boarea
260 kvm
Tomtarea
4395 kvm
Antal rum
7 rum & kök varav 4 sovrum
Driftkostnad
44 821kr
Byggår
1650

Visningar


Kontakta mäklaren för visning

ANSVARIG MÄKLARE


CHARLOTTE BJÖRKGREN

CHARLOTTE BJÖRKGREN

FASTIGHETSMÄKLARE
E-post:
charlotte@lejonsmakleri.se
Mobil:
070 - 888 29 95

ÖVRIGA BYGGNADER


Timmerstuga med sedumtak och fungerande bergslagskamin. Gårdshus byggt på 90-talet har falumålad träfasad och enkupigt lertegel. Verkstad med gjutet golv och avlopp. Vatten utdraget (ej inkopplat). Trädgårdsförråd med trägolv och 3-fas. Inrett gästrum med el, telefon eldstad. Bakom huset finns en grusad väg, låg carport samt vedförråd. Gästhus i souterräng: Byggt på 90-talet. Ca 60+60 kvm. Enkupigt lertegel och falumålad träfasad. Entré med klinkergolv. Här finns ett trinettkök. Storstuga med synliga takbjälkar och bergslagskamin. I Souterrängplan finns ett dubbelgarage med gott om plats för verktygsförvaring.

BYGGNAD


Byggnadsår
1650
Uppvärmning
Bergvärme
Byggnadssätt
Grundläggning: Torpargrund
Stomme: Timmer
Fasad: Trä
Fönster: 2-glas
Bjälklag: Trä
Tak: Tegel
Utv plåtarbete: Lackerad plåt
 
Fastighetsbet.
Gammelhyttan 1:15
Övrigt
Omfattande renovering av huvudbyggnad och uppförande av gårdshusen skedde på 90-talet.
Bergvärme borrat på 90-tal samt ny hål borrade och panna 2017 (200m samt kulvert ut till gästhus, ej påkopplat)
2019 Gärdesgård som inhägnar hela gården
Avfuktare i pumprum.
All fasad och fönster ommålat.

INTERIÖR


Boarea + Biarea
260 kvm 0 kvm
Antal rum
7 rum & kök varav 4 sovrum

Rumsbeskrivning

I den inre hallen finns den första av dem 6(!) fungerande eldstäderna i boningshuset, en gedigen bergslagskamin. Hela planet har massiva furugolv med golvvärme. Härifrån nås ett kaklat badrum, groventré med värmepanna samt utgång till den inglasade altanen, det platsbyggda köket samt sällskapsrummet. I sällskapsrummet har originalmålningar på timmerstockarna plockats fram. Här finns en murad eldstad med kassett för mysiga hemmakvällar. I matsalen som nås från sällskapsrum samt kök, pryder en bergslagskamin. Innanför matsalen finns ett sovrum/kontor. Det praktiska köket med ljus skåpinredning har gott om skåpluckor samt bänkskiva i massiv ek. Kakel ovan bänkskiva. Full maskinell utrusning och praktisk rostfri diskho med avrinningsdel. Här finns en Skoglund och Olson- vedspis samt en spis till cirkulationsvatten. Upp för halvtrappan i hallen nås den äldsta delen i huset. Här finns ett sovrum med originalgolv, putsade väggar och en bergslagskamin. Vidare nås den 75 kvm stora bröllopssalen som lät uppföras av Per Persson och med målningar av Lambert Persson. Rummets originalgolv är bevarat och här finns ytterligare en värmande bergslagskamin, dessutom finns en fungerande vedugn. Rummet har elradiatorer samt luftvärmepump. På övervåningen finns en mindre möblerbar hall med framtagna timmerstockar. Här uppe finns det stora badrummet, kaklade väggar och plastmatta. Inbyggt badkar, tvättställ med kommod och väggskåp. I den inre delen finns tvättavdelningen med tvättmaskin, torktumlare och tvättho samt duschhörna. Innanför hallen finns två sovrum, det ena med fönster i två väderstreck. Bakom trappan finns den oinredda vinden.

ALLMÄNT OM FASTIGHETEN


Upplåtelseform
1-familjs friliggande villa
Ekonomi
Begärt pris: 3 350 000 kr
Driftskostnad
44 821 kr
Driftskostnad, varav
Uppvärmning: 30 000 kr
VA: 1 197 kr
Renhållning: 3 745 kr
Försäkring: 8 889 kr
Beräknat antal pers: 4
Kommentar
Garage har hållits uppvärmt.
Taxeringskod
220
Taxeringsvärde
1 117 000 kr
Pantbrev

1 stycken på totalt 2 805 000 kr


Tomt
Areal: 4 395 kvm
Typ: Lantligt läge
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om - grävd brunn. Enskilt avlopp - 3-kammarbrunn.
Servitut etc.
Gemensamhetsanläggning: Nora Gammelhyttan GA:2 Förmån: Officialservitut Vattentäkt, Vattenledning, 18-JÄR-499.2

VIDEO

r